Ateljeen kristallikorut ja niiden materiaalit

16.09.2024

Kaikki, jotka ovat seuranneet matkaani koruntekijänä vähänkin pidemmän aikaa, tietävät että rakastan kristalleja. Varsinkin Swarovskin tuottamat kristallikomponentit ovat olleet suosikkejani aina siitä lähtien kun aloitin korujen tekemisen joskus vuonna 2008. (Oho, aika todellakin rientää, kohta voidaan puhua jo paristakymmenestä vuodesta!)

Miksi juuri Swarovski?

Syy valintaani on ollut laatu. Swarovski tekee muun tuotantonsa ohessa maailman laadukkaimmat kristallihelmet ja muut kristallikomponentit koruihin. Yhtiötä voidaan hyvällä syyllä kutsua kristallien kruunupääksi.

Swarovskin kristallien raaka-aineina käytetään kvartsihiekan lisäksi muun muassa potaskaa ja soodaa, kuten muunkin lasin valmistuksessa. Menneinä vuosina yhtenä ainesosana käytettiin myös lyijyä, mutta yhtiö on sittemmin kehittänyt menetelmän, jossa kristallit saadaan säihkymään ympäristöystävällisemmin: vuodesta 2012 Swarovskin kristallit ovat olleet lyijyttömiä. Ateljeessani käytössä olevat kristallit kuuluvat tähän kategoriaan.

Heille, joilla on koruissaan Swarovskin 'vanhaa' lyijylasikristallia, saavat käyttää korujaan kaikessa rauhassa: lyijy ei vapaudu kristalleista ympäristöönsä.

Swarovskin kristallien ensiluokkainen leikkaus jättää helmiin ja muihin komponentteihin pedanttisen tarkat särmät. Tämä onkin yksi tärkeimmistä tekijöistä, miksi juuri tämän yhtiön kristalleja pidetään maailman parhaina. Niinkin pieni asia kuin särmien täsmällisyys on itseasiassa aika merkittävä tekijä siinä, miten kirkkaasti kristalli säkenöi. Komponenttien laatu on aina virheetöntä ja tasaista myös kokojen ja sävyjen suhteen. Aina varmaa, aina huippulaatua.

Mitä Swarovskin jälkeen?

Kaiken edellä kertomani jälkeen olikin melkoinen shokki, kun Swarovski muutama vuosi sitten ilmoitti, että sen kristallikomponentteja saavat ostaa vain suuret ja nimekkäät tekijät, Lisäksi näidenkin täytyy saada yhtiöltä erillinen lupa näihin hankintoihin. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että Swarovski sulki ovensa yksityisiltä pieniltä tekijöiltä.

Kyse on tietenkin maailmankuulun yrityksen imagon ja nimen suojelemisesta ja suojaamisesta. Yhtiö haluaa näin kirkastaa omaa brändiään yhä luksuksempaan suuntaan, mikä on tietenkin täysin ymmärrettävää.

Tämän kuultuani suorastaan 'hyökkäsin' luotettuun helmikauppaani, joka on yksi Swarovskin virallisesti valtuuttamista jakelijoista. Hamstrasin kristalleja sen minkä varani antoivat myöten, siitäkin huolimatta, että minulla on toiminimi jonka avulla saisin ehkä luvan hankkia Swarovskeja myös jatkossa. (Ja nyt tätä kirjoittaessani mietin: onko toiminimiyrittäjä kelvollinen..?)

  Näitä kreivin aikaan hankkimiani helmiä ja kiviä olen nyt käyttänyt koruissani valikoiden - ja kun ne loppuvat, harkitsen, anoako lupaa uusiin hankintoihin...

Eikä tämä tähän vielä lopu. Swarovski ei salli enää käytettävän nimeään niin, että sen komponentteja sisältävää korua/ muuta tuotetta voitaisiin luulla sen itsensä tuottamaksi. Olen kahlannut lukuisia sivustoja ja Swarovskin omia ohjeita siitä, kuinka jatkossa täytyy toimia. Täytyy sanoa, että ohjeistus on ollut hyvin sekavaa. Sen olen nyt ollut ymmärtävinäni, että ko. nimeä  ei saa käyttää lainkaan markkinoinnissa. Myöskään muotoa 'itävaltalainen kristalli' ei saa käyttää. Tuotetiedoissa nimeä saa käyttää muodossa: 'Item made with Swarovski'. Olen suomentanut tuon muotoon: 'Kristalli peräisin Swarovskilta.' Tämä täytyykin muistaa muuttaa puodin puolella, eihän pieni koruntekijä tahdo joutua jättiyhtiön syyniin ;)

Mutta... Aina on olemassa se kuuluisa 'mutta'

Hyvin pian Swarovskin vetäytymisilmoituksen jälkeen sen virallisille jakelijoille alkoi ilmestyä vallan uusia, itävaltalaisia kristallibrändejä. Kristallien laatu ja hinta ovat näillä brändeillä käytännössä samat kuin Swarovskilla. Näistä yhteen olen jo tutustunutkin ja helpottuneena todennut laadukkaiden kristallien olevan jatkossakin 'käden ulottuvilla'. Laatu siis säilyy, vain nimi muuttuu.

Edullisemmat kristallit

Maailmalta löytyy tietenkin myös muita kristallihelmiä ja –komponentteja, jotka ovat joissakin tapauksissa aivan käyttökelpoisia. Yksi laadukkaimmista on tsekkiläinen Preciosa, jonka pienimpiä kristallihelmiä olen tottunut käyttämään useamman vuoden ajan. Kapussikivien väri- ja muotovalikoima on Preciosalla sen sijaan valitettavan suppea.

Minulla on varastossa myös kiinalaista kristallia, jonka kohdalla varsinkin pienimmät koot ovat vallan käyttökelpoisia. Suuremmissa, läpimitaltaan yli 1,5 cm ylittävissä komponenteissa alkaa kuitenkin usein esiintyä särmien epätasaisuutta ja sameuksia. Käyttäessäni koruissani Kiinassa tuotettua kristallia, käytänkin siitä mieluiten sanaa lasikivi. Ja heti tämän jälkeen on todettava, että olen nähnyt oikein hyviä huokeamman hintaluokan kiinalaisia kristalleja, myös suuremmassa kokoluokassa. Kyse on siitä, että näiden yhteydessä laatu on kovin vaihteleva ja valikointia on tehtävä.

Tärkeä pointti on se, että jos kivi/helmi on kaunis, se pääsee koruuni. Kyse on myös tyylistä: niin sanotuissa 'rouheissa' koruissa, joita ehkä alkaa ilmestyä myös puodin puolelle, helmien ja muiden korunosien pieni epätasaisuus ei haittaa, päin vastoin se saattaa toimia myös tärkeänä tyyli/tehokeinona.