Huhtikuun onnenkivi timantti ja vuorikide

Huhtikuussa syntyneiden onnenkivet ovat kirkkautta hohtavat timantti  ja vuorikide.

TIMANTTI

Timantit ovat naisen parhaita ystäviä - ja sitä paitsi ikuisia! - Kaikki varmasti tunnemme nämä sanonnat ja totta ainakin toinen puoli: timantti on kovin ja kestävin luonnossa esiintyvä aine. Se syntyy hiilestä maan alla kovassa paineessa ja kuumuudessa. Timantin nimi juontuu kreikan kielen sanasta adamas, joka merkitsee voittamatonta. Timantin kovuus on omaa luokkaansa, Mohsin asteikolla 10. (Esimerkiksi vuorikiteen kovuus samalla asteikolla on 7, mikä tekee siitä jo hyvin kestävän korukiven.)

Timantteja voidaankin hioa koruiksi vain toisella timantilla! Yleisin hiontamuoto on briljanttihionta, jossa kivi saa kehämäisen muodon. Taiten tehtyjen viisteiden ansiosta timantin loisto tulee upeasti näkyviin.

Timantin suosituin värimuoto on väritön, niin sanottu Cape-sarjan timantti, jossa hiilen lisäksi on hitunen typpeä, mistä syystä timantissa saattaa olla jopa kellertävä sävy.

Suomestakin löytyy timanttiesiintymiä, mikä on luonnollista, kuuluuhan Suomen kallioperä maailman vanhimpiin. Timantteja löytyy esimerkiksi Pohjois-Savosta, Kuopiosta ja varsinkin Kaavilta, jossa sijaitsee maamme paras timanttiesiintymä.

Timanttien symboliikkaa

Timantti symboloi rakkautta, sitoutumista, kestävyyttä ja ikuista kauneutta. Eipä ihme, että timantit ovat suosituimpia kiviä juuri kihla- ja vihkisormuksissa sekä muissa ikuista rakkautta symboloivissa koruissa.

Muinaiset kreikkalaiset kantoivat timantteja taisteluissa, sillä he uskoivat kiven tekevän heidät voittamattomiksi. Timantin uskottiin ja uskotaan vieläkin olevan 'voittajan kivi', ja siksi se on pitkään ollut johtajien ja muiden valtaapitävien suosiossa.

Timantit ovat suosittuja erityisesti sitoutumista symboloivissa sormuksissa, kuten vihkisormuksissa. Ensimmäinen tunnettu timanttikoristeinen vihkisormus on tilattu Itävallassa 1400-luvun lopulla. Suuremman suosionsa timanttiset vihkisormukset saavuttivat kuitenkin vasta 1940-luvulla.

VUORIKIDE

Vuorikide eli vuorikristalli on läpinäkyvää, puhdasta, joskus myös sulkeumia sisältävää kvartsia. Vuorikiteen kovuus on Mohsin asteikolla 7, mikä tekee siitä hyvän ja kestävän kiven esimerkiksi koruihin ja koriste-esineisiin. Vuorikidettä esiintyy maaperässä nimensä mukaisesti kiteytyneenä, pylväsmäisenä esiintymänä, joka jo itsessään näyttää hyvin koristeelliselta.

Muinaiset kreikkalaiset uskoivan vuorikiteen (toiselta nimeltään vuorikristalli) olevan erityisen kovaa, paineen alla muodostunutta jäätä. Kristalli-sana on peräisin kreikan jäätä merkitsevästä sanasta. Alla kuva muutama vuosi sitten tekemästäni vuorikristallisesta rannekorusta.

Vuorikiteessä esiintyvät inkluusiot tekevät näistä kivistä usein hyvin persoonallisia, mistä johtuen monet keräilijät ja korutaiteilijat rakastavat vuorikidettä. Erilaisia inkluusiovariantteja on kymmeniä, ja monet niistä ovat saaneet omat nimensä. Oma suosikkini näistä eri muunnoksista on rutiilikvartsi, jonka kullankeltaista muotoa kutsutaan myös 'Venuksen hiuksiksi'. Alla kuva yli 10 vuotta sitten tekemästäni rutiilikvartsi-kaulakorusta.

Vuorikidettä on käytetty korujen, sekä koriste- ja käyttöesineiden materiaalina jo tuhansia vuosia. Muinaiset roomalaiset kaiversivat siitä taidokkaita yksityiskohtia kaula- ja rannekoruihin, sekä sormuksiin. Myöhemmin kiveä on käytetty yhä taidokkaasti, esimerkiksi Italian renessanssin aikana.

Vuorikide voimakivenä

Vuorikiteen sanotaan olevan yksi voimallisimmista kiviterapiassa käytetyistä kivistä. Sen voidaan sanoa olevan tiivistettyä energiaa, joka resonoi kantajansa omien voimien kanssa saaden ne samalla merkittävästi vahvistumaan. Vuorikide on myös hyvin puhdistava kivi. Sen sanotaan kirkastavan ja selkeyttävän ajatuksia, tukevan luovuutta ja olevan erittäin hyvä meditaatiokivi.

Vuorikide tukee kantajaansa myös uusissa aluissa ja tuo elämään parempaa keskittymiskykyää ja kirkasta, puhdasta iloa. Mikäli uskot kivien voimaan, ja voisit valita autiolle saarelle vain yhden kiven monien mahdollisten voimakivien joukosta, voisi valintasi hyvinkin kohdistua vuorikiteeseen!


Kuukauden onnenkivet:

Tammikuu: granaatti

Helmikuu: ametisti

Maaliskuu: akvamariini

Huhtikuu: timantti ja vuorikide

Toukokuun onnenkivi akaatti ja smaragdi

Kesäkuun onnenkivi helmi ja kuukivi

Heinäkuu: rubiini ja karneoli

Elokuu: spektroliitti ja peridootti

Syyskuu: safiiri ja lapis latsuli

Lokakuu: turmaliini ja opaali

Marraskuu: topaasi ja sitriini

Joulukuu: turkoosi


Lisätietoa korukivistä:

Lumoavat korukivet osa 1

Lumoavat korukivet osa 2