Joulukuun onnenkivi: turkoosi

Joulukuussa syntyneiden onnenkivi on turkoosi! Täällä pohjolassa sen auringosta ja lämpimästä merestä muistuttavaa tarunhohteista sinivihreää kauneutta kyllä tarvitaan - varsinkin näin vuoden pimeimpään aikaan.

Turkoosi. Ateljeen oma kokoelma
Turkoosi. Ateljeen oma kokoelma

Turkoosi (jota kutsutaan geologiapiireissä myös nimellä kalaiitti) on muun muassa kuparia, alumiinia ja vettä sisältävä fosfaattimineraali. Näiden tekijöiden yhdistelmä saa aikaan erikoisen, turkoosille tunnusomaisen sinivihreän sävyn. Väri tekee siitä suositun korukiven ja koriste-esineiden materiaalin. Sävy voi vaihdella turkoosista taivaansiniseen. Hiotun kiven pinta voi olla vahakiiltoinen tai matta. Pinnassa on toisinaan verkkomaista kuviointia.

Turkoosia esiintyy muun muassa Yhdysvalloissa, Iranissa, Kiinassa ja Egyptissä, ja sen arvo korostuu sen ainutlaatuisuuden ja värisävyn perusteella.

Turkoosin kovuus on yleensä 5-6 Mohsin asteikolla, mikä tekee siitä suhteellisen pehmeän kiven. Sitä on helppo työstää, mutta pehmeytensä takia kiven hiojan (tai veistäjän) täytyy olla osaava ja kokenut ammattilainen.

Turkoosia voidaan käsitellä eri tavoilla korostamaan sen väriä tai parantamaan sen kestävyyttä, mutta arvokkaimmat turkoosikivet ovat aina käsittelemättömiä.

Turkoosikiven historiaa:

Turkoosilla on pitkä ja vaiherikas historia: kivellä on monia uskonnollisia ja henkisiä merkityksiä. Turkoosia ovat arvostaneet muun muassa muinaiset atsteekit ja egyptiläiset, jotka uskoivat kivellä olevan jumalallisia, yliluonnollisia voimia, jotka saattoivat toimia eräänlaisina välittäjinä tämän- ja tuonpuoleisen maailman välillä. En lainkaan ihmettele, miksi turkoosi on saanut muinaisten ihmisten huomion ja arvostuksen; riittää, kun katsoo tätä ylimaallisen kauniin sävyistä kiveä!

Turkoosi voimakivenä

Kiviterapiassa turkoosi liitetään viisauteen ja luovuuteen. Sillä sanotaan olevan hyvin lempeitä ominaisuuksia, muun muassa helpottavan masennusta, ahdistusta ja paniikkihäiriötä. (Huom: itse suhtautuisin näin voimakkaisiin väitteisiin vähintään skeptisesti.) Turkoosi on perinteisesti liitetty myös hyvään onneen ja toivoon. Kiven väri on varmasti yksi syy siihen, että sen uskottiin jo muinoin antavan kantajalleen huimat määrät energia. Tähän ajatukseen on helppo yhtyä.

Turkoosin sanotaan hoitavan myös sinistä kurkkuchakraa, eli sen voisi ajatella olevan mitä mainioin kivi laulajille, puhujille ja muille paljon ääntään käyttäville.

Turkoosikiven ja turkoosikorun hoito

Turkoosikorua voi käyttää huoletta päivittäin. Suuria kolhuja kannattaa kuitenkin välttää, sillä turkoosi on kovuusasteeltaan suhteellisen matala verrattuna esimerkiksi kvartsiin.

Turkoosikiveä ja -koruja kannattaa säilyttää omassa rasiassaan kosteudelta suojattuna.  Ja kuten muidenkin korujen kohdalla, myös turkoosikoru kannattaa riisua ennen suihkuun ja saunaan menoa. Tärkeää on myös lisätä hajuvedet ja muut kemikaliotuotteet ennen korun ylle pukemista.


Kuukauden onnenkivet:

Tammikuu: granaatti

Helmikuu: ametisti

Maaliskuu: akvamariini

Huhtikuu: timantti ja vuorikide

Toukokuu: akaatti ja smaragdi

Kesäkuu:  helmi ja kuukivi

Heinäkuu: rubiini ja karneoli

Elokuu: spektroliitti ja peridootti

Syyskuu: safiiri ja lapis latsuli

Lokakuu: turmaliini ja opaali

Marraskuu: topaasi ja sitriini

Joulukuu: turkoosi


Lisätietoa korukivistä:

Lumoavat korukivet osa 1

Lumoavat korukivet osa 2